X
DLA KLIENTÓW 801 44 44 00
STREFA KLIENTA >>
DLA AGENTÓW 22 591 80 10
STREFA AGENTA >>
Aby dowiedzieć się więcej na temat oferty wypełnij formularz. Nasz konsultant skontaktuje się z tobą.





* - pole wymagane
Aby dowiedzieć się więcej na temat oferty wypełnij formularz. Nasz konsultant skontaktuje się z tobą.





* - pole wymagane
Wyślij ofertę do znajomego:





* - pole wymagane
EFTALIA SPLASH RESORT
Turcja / Alanya

Kategoria lokalna:

5*

Data otwarcia: 

2013 r.

Położenie: 

Turkler, 4 km od Konakli, 5 km od Avsallar, 18 km od Alanyi, 100 km od lotniska. Hotel usytuowany na powierzchni 18 000 m2.

Plaża: 

400 m od hotelu, prywatna, piaszczysto-żwirowa, 100 m długości. Parasole, leżaki, materace i ręczniki - bezpłatne. Przejście do plaży przez ulicę lub tunelem. Do plaży kursuje bezpłatny bus hotelowy. Beach Bar serwuje przekąski, napoje bezalkoholowe i piwo.

W hotelu: 

3 restauracje, 3 bary, sala konferencyjna, windy, 2 baseny odkryte, aquapark (12 zjeżdżalni). Park Wodny EFTALIA ISLAND* z konceptem Wezyr Family (polskie animacje).

Pokoje:

pokoje standardowe (3 dla niepełnosprawnych), pokoje rodzinne typu A (1 pokój), pokoje rodzinne typu B (2 sypialnie bez drzwi łączących);

klimatyzacja indywidualna, sejf (płatny), minibar (bezpłatny - tylko woda), zestaw do parzenia kawy i herbaty, wanna lub prysznic, suszarka, telefon, TV, balkon.

Rozrywki i usługi:

Bezpłatne: internet bezprzewodowy w lobby, siłownia, sauna, łaźnia turecka, rzutki, kort tenisowy, koszykówka, siatkówka plażowa, aerobik, wstęp do parku wodnego Eftalia Island.

Płatne: kawiarenka internetowa, room service, centrum biznesowe, pralnia, salon piękności, centrum SPA, masaż, tenis stołowy, bilard, szachy, oświetlenie kortu, rakiety i piłki do tenisa, siatkówka, miniboisko do piłki nożnej, sporty wodne na plaży, dyskoteka.

Dla dzieci: brodzik, 4 zjeżdżalnie wodne, animacje i mini klub dostępne w parku wodnym Eftalia Island, opiekunka (płatna), wózki (płatne), łóżeczka (na życzenie), plac zabaw, posiłki dla dzieci, krzesełka w restauracji.

Wyżywienie:

All Inclusive (10:00-24:00)

Posiłki: śniadanie, późne śniadanie, obiad, przekąski, podwieczorek, kolacja.

Napoje zawarte: lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

System nie zawiera: napoi importowanych, soków ze świeżych owoców, napoi serwowanych w butelkach, napoi energetycznych.

Restauracje a'la carte: włoska, turecka - płatne. Wymagana rezerwacja.

Tel./faks:

+90 242 /  537 65 00, 537 64 94

 

 

Park Wodny EFTALIA ISLAND* z konceptem Wezyr Family (polskie animacje) 

Data otwarcia:

2014 r.

Położenie:

Turkler, 4 km od Konakli, 5 km od Avsallar, 18 km od Alanyi, 105 km od lotniska. 

Park wodny:

restauracje (Chill Out Restaurant – tylko dla dorosłych), cukiernia, 8 barów (Chill Out bar – płatny dla gości AI w godzinach 24:00-02:00, bezpłatny dla gości UAI), 8 basenów odkrytych (4 baseny ze zjeżdżalniami), aquapark (13 zjeżdżalni), Przejście do Eftalia Island tunelem. Pawilony Gazebo – płatne, wymagana rezerwacja.

Plaża: 

prywatna, piaszczysto–żwirowa. Parasole, leżaki i materace – bezpłatne, ręczniki plażowe – wymiana płatna. Beach Bar serwuje napoje bezalkoholowe i piwo.

Rozrywki i usługi:

Bezpłatne: internet bezprzewodowy, dyskoteka (bezpłatna dla gości UAI, dla gości AI napoje płatne po godzinie 24:00), animacje.

Płatne: centrum SPA i talassoterapii, masaż, sauna, łaźnia turecka, pawilony Bali i Gazebo, sporty wodne (surfing, banan, narty wodne, katamaran, parasailing, rowery wodne, kajaki).

Strefa dla dorosłych: wydzielona część plaży „Silence Beach”, Chill Out Bar (3 razy w tygodniu muzyka na żywo, bezpłatny dla gości UAI, dla gości AI napoje płatne po godzinie 24:00), Chill Out Restaurant.

Dla dzieci: 3 brodziki, zjeżdżalnie wodne, Monkey Land (mini klub dla dzieci w wieku 4-12 lat, plac zabaw, Monkey Club Bar), animacje.

Wyżywienie:

All Inclusive (10:00-00:00, napoje bezalkoholowe do 01:30)

Posiłki: późne śniadanie, przekąski, podwieczorek, kolacja, późny posiłek (zupa i napoje bezalkoholowe).

Napoje zawarte: lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

Monkey Club Bar i Patisserie Bar serwują tylko napoje bezalkoholowe.

Restauracje a’la carte: turecka, włoska, azjatycka, grill – jedna wizyta w wybranej restauracji w takcie pobytu gratis. Rybna & Steak - płatna. Wymagana rezerwacja.

*Kierownictwo” EFTALIA ISLAND” zastrzega sobie prawo do zmian. 

 

Aktualizacja z dnia:

2015.02.23, g. 14:41

Usługi dostępne w hotelu

Turcja

15 zdjęć

Kraj w pigułce:

Powierzchnia: 780 tys. km kw. (2,5 raza więcej niż Polska);
Kontynenty: zaledwie 3 % Turcji należy do Europy (jest to tzw. Rumelia albo Tracja), a 97 % to już Azja (tzw. Anatolia);
Ludność: 70 mln;
Religia: chociaż oficjalnie Turcja jest państwem świeckim, ok. 99 % Turków wyznaje islam, przy czym większość z nich stanowią tolerancyjni sunnici;
Stolica: Ankara, ale największe miasto to Stambuł (ok. 12 mln mieszkańców);

Geografia: zdecydowaną większość kraju zajmują góry – najwyższą z nich jest Ararat, albo inaczej – Agri Dagi (5165 m n.p.m.). Turcja ma dostęp do czterech mórz: Czarnego, Marmara, Egejskiego i Śródziemnego.
 

Dlaczego warto wybrać Turcję?

To kraj kontrastów, w którym europejska nowoczesność miesza się z egzotyką Bliskiego Wschodu. Zwolennicy biernego wypoczynku mogą wylegiwać się w słońcu na wspaniałych plażach. Poszukujący wrażeń turyści mogą skoczyć na spadochronie, pojechać na jeep safari, spłynąć pontonem rwącą górską rzeką lub zanurkować w przejrzystych wodach morza Śródziemnego. Ci, których interesuje historia są w raju! Wiele znanych starożytnych miast, takich jak Troja, Milet, czy Efez leży właśnie w Turcji. To właśnie tutaj znajdowały się dwa z 7 Cudów Świata: Mauzoleum w Halikarnasie i świątynia Artemidy. Ogromne wrażenie robią też tutejsze cuda natury – Pamukkale i Kapadocja. Zupełnie odrębny cel wycieczki może stanowić fascynujący Istambuł…Turcja, to jednak nie tylko bogata historia, zabytki, krajobrazy, ale również wspaniała, pełna orientalnych zapachów kuchnia, kolorowe bazary, tętniące głośną muzyką dyskoteki i bardzo gościnni ludzie.

Informacje praktyczne:

Wiza: 

Turyści polscy zakupują turecką wizę turystyczną online na stronie www.evisa.gov.tr. Wiza dla Polaków kosztuje 20 USD, wiza jest ważna przez 180 dni i uprawnia maksymalnie łącznie do 90 dni pobytu na terenie Turcji. Jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy. Istnieje również możliwość, jeszcze tylko w tym sezonie turystycznym (2014), uzyskania wizy starego typu na międzynarodowych lotniskach tureckich. Koszt wizy na lotnisku to 30 USD lub 25 EUR, płatne gotówką.

Zarówno w przypadku e-wizy jak i wizy zakupionej na lotnisku należy okazać paszport, który w momencie wjazdu do Turcji musi być ważny przynajmniej jeszcze 180 dni od daty wjazdu do Turcji.

 

Czas: w stosunku do Polski +1 godzina

Przelot z Polski: około 3 godziny

Pieniądze: lokalną walutą są liry tureckie, zwane też funtami. Dolary lub euro można wymienić na liry w kantorach (po turecku „do:viz”), w bankach, czasami – na poczcie i oczywiście w hotelach (choć po nieco gorszym kursie). Powszechne jest też płacenie dolarami lub euro. W dobrych sklepach można płacić kartami.

Język: turecki, ale w miejscach popularnych wśród turystów nie ma problemów z używaniem angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego. Coraz więcej Turków rozumie również polski.

Zdrowie: Nie ma zagrożenia chorobami tropikalnymi. Najczęstsze dolegliwości turystów to udary słoneczne, urazy związane z poślizgnięciem się na mokrych kamieniach przy wchodzeniu do morza i problemy układu trawiennego wynikające z innej niż w Polsce flory bakteryjnej. Z pomocą lekarską nie ma problemu – w miejscowościach turystycznych nie brak klinik na naprawdę wysokim poziomie.

Strój: W miejscowościach turystycznych Turcji Zachodniej nie ma żadnych ograniczeń dotyczących strojów. Wybierając się jednak do bardziej tradycyjnych wiosek, a już na pewno przy wyprawach na wschód Turcji, lepiej jest unikać krótkich spodenek, czy koszulek na ramiączkach.

Zwyczaje: Turcy słyną jako naród bardzo gościnny i życzliwy, a zarazem otwarty na nowoczesność i odmienność kulturową gości, ale zawsze będzie miło gospodarzom, kiedy weźmiemy pod uwagę ich zwyczaje. Na pewno nie zaszkodzi nauczyć się po turecku kilku podstawowych słówek typu dzień dobry, dziękuję etc. Nie zawsze wypada robić zdjęcia ludziom – zwłaszcza w wypadku kobiet powinniśmy zapytać o zgodę, a w razie odmowy – uszanować ją. Jeśli chcemy zwiedzić meczet, zapytajmy czy jest to możliwe. Jeśli akurat nie będzie to pora modlitw, prawdopodobnie nie będzie problemu, chociaż trzeba pamiętać o odpowiednim stroju (zakryte kolana i ramiona, a kobiety dodatkowo chusta na głowie) i o zdjęciu butów przed wejściem. Podobnie jak i w wielu innych krajach przyjęte jest dawanie tzw. bakszyszu, czyli napiwków. Daje się je (warto mieć na ten cel drobne dolary lub liry) bagażowym w hotelach, kelnerom, przewodnikom, kierowcom na wycieczkach. Pamiętajmy, że w Turcji obowiązuje szacunek w stosunku do Ataturka – pierwszego prezydenta Republiki Tureckiej, którego pomniki i wizerunki spotkamy niemal wszędzie (nie wolno ich profanować). Uważajmy również z porównywaniem Turków do Arabów – Turcja nie jest krajem arabskim!

Mini słowniczek:

dzień dobry – merhaba

dobry wieczór – iyi akşamlar (czyt. ijiakszamlar)

do widzenia – güle güle

dobranoc – iyi geceler (czyt. ijigedżeler)

proszę – lütfen

dziękuję – teşekkür ederim (czyt. teszekurederim)

przepraszam – affedersiniz (czyt. afedersynyz)

tak – evet

nie – hayir

ok. - tamam

nie rozumiem – anlamiyorum (czyt. anlamyjorum)

smacznego – afiyet olsun

jest – var

nie ma – yok (czyt. jok)

jaka jest cena? – kaç para? (czyt. kacz para?)

bardzo drogie – çok pahali (czyt. czok pahaly)

rabat - indirim

chcę – istiyorum

woda – su

piwo – bira

wino – şarap (czyt. szarap)

herbata – çay (czyt. czaj)

kawa – kahve

cukier – şeker (czyt. szeker)

sól - tüz

mleko – süt

gorące – sicak (czyt: sydżak)

zimne – soguk (czyt. soouk)

klucz – anahtar

ręcznik – havlu

 

Elektryczność: wtyczki i gniazdka takie, jak w Polsce.

Telefony: bez problemów można łączyć się przy pomocy polskich telefonów komórkowych, trzeba tylko pamiętać o poprzedzeniu wybieranego numeru prefiksem 0048. Dzwoniąc do Turcji należy pamiętać, że numer kierunkowy to 0090.

Kiedy jechać: sezon w Turcji rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca października. Najwięcej miłośników plażowania wybiera lipiec i sierpień, ale warto rozważyć możliwość przyjazdu poza tzw. wysokim sezonem, czyli w innych niż wakacyjne miesiącach. Nie jest wówczas już tak bardzo gorąco, ale również można zażywać kąpieli morskich i słonecznych, na plażach i przy zabytkach robi się luźniej, a ceny są niższe. Najlepszą porą na intensywne zwiedzanie są miesiące kwiecień-czerwiec (wtedy jest też dłuższy dzień, kwitną kwiaty) oraz wrzesień-październik (dodatkowy atut – pora owoców!).

Święta:

1 stycznia – Nowy Rok

23 kwietnia – Dzień Niepodległości i Dzień Dziecka

19 maja – Dzień Młodzieży i Sportu

18 czerwca - 16 lipca - Ramadan

17 - 19 lipca Koniec Ramadanu (Seker Bayrami)

30 sierpnia – Dzień Zwycięstwa

24 - 27 września - Święto Ofiarowania (Kurban Bayrami)

28-29 października – Dzień Republiki

Transport na miejscu: wzdłuż całego wybrzeża, zwłaszcza w okolicach nadmorskich kurortów kursują tzw. dolmusze, czyli mikrobusy pełniące funkcje zbiorowych taksówek. Nie mają przystanków – zatrzymujemy je machnięciem ręki, a płacimy kierowcy lub „naganiaczowi” do ręki. Oczywiście normalne autobusy również kursują - w tym przypadku już według rozkładu. Te, które obsługują dalekie trasy są wygodne i nowoczesne, a ceny za przejazd – porównywalne do polskich lub niższe. Wielu turystów wynajmuje samochody, trzeba jednak pamiętać, że niektórym osobom jazda po tureckich drogach sprawia sporo kłopotu (zwłaszcza w górach, nad przepaściami i w zatłoczonych miastach).

Średnie temperatury wody i powietrza:

Zakupy: Turcja to dobre miejsce do zakupu dywanów, wyrobów skórzanych, biżuterii ze złota, tekstyliów. Typowe tureckie pamiątki to wyroby z onyksu, ceramika, tzw. „oka proroka” (na ogół szklane), lokalne słodycze typu chałwa czy lokum (rodzaj galaretki), przyprawy. Ceny w dużej mierze zależą od naszych umiejętności targowania się. Zakupy można robić w każdy dzień tygodnia, włącznie z niedzielą, praktycznie od rana do nocy (w nadmorskich kurortach sklepy czynne są często nawet do północy), chociaż wielu sprzedawców robi sobie przerwę poobiednią.

Jedzenie: Polakom na ogół smakują tureckie specjały. Oczywiście jest ich dużo więcej niż osławione kebaby, a i one występują pod wieloma postaciami, często w Polsce nieznanymi. Śniadania w hotelach to na ogół dobre jasne pieczywo, masło, żółty i biały ser, jajko, pomidory, ogórki, miód, ew. wędlina (ze względu na islamskie tradycje nie liczmy na wyroby z wieprzowiny). Na obiady i kolacje podaje się doskonałe zupy, różne sałatki, warzywa przyrządzone na dziesiątki sposobów (np. nadziewane bakłażany), ryby i mięsa (kurczaki, wołowina, doskonale zrobiona baranina). Do deserów należą zarówno różnorakie ciastka (w tym opływające syropem baklavy), jak i gęste, bardzo dobre budynie.

Napoje bezalkoholowe: Są dostępne na każdym niemal kroku. Oprócz tych „międzynarodowych” typu cola, fanta etc. są też lokalne – np. świetnie gaszący pragnienie ayran czyli rozwodniony, odpowiednio doprawiony jogurt. Najbardziej popularne, choć nie zimne napoje, to jednak parzona „po turecku” kawa (bardzo mocna, przyrządzana w specjalnym tygielku i podawana w małej filiżance) oraz herbata. Herbata, czyli „czaj” proponowana jest zwykle albo, jako ciemny, mocny napar (jest to rodzima herbata turecka, uprawiana nad Morzem Czarnym), albo, jako tzw. elma czaj, czyli herbata jabłkowa (produkt syntetyczny, zamawiany głównie przez turystów). Zwyczajowo podaje się herbatę w małych szklaneczkach przypominających kwiat tulipana.

Alkohole: W miejscowościach turystycznych nie ma problemu z kupnem alkoholi. Turcja produkuje bardzo dobre piwa (Efes, Marmara i inne), chociaż „narodowym” trunkiem jest raki – mocna anyżówka pita zwykle po zmieszaniu z wodą (staje się wtedy mętna). Można też kupić tureckie koniaki i wina, nie mówiąc o alkoholach importowanych.

Polskie placówki dyplomatyczne w Turcji:
- Ambasada RP w Ankarze: Atatürk Bulvari 241, Kavaklidere, PK-20 06 650 Ankara, tel. (0090-312) 457 20 00, 467 56 19
- Konsulat RP w Stambule, Giz 2000 Plaza, Ayazaga Köyü Yolu No7, K. 5, 34389 Maslak-Stanbul, tel.(0090-212) 290 66 30, 290 66 31.

Alanya

Opis regionu - Alanya

ALANYA leży u podnóża skalistego półwyspu, 130 km na wschód od Antalyi. Historia Alanyi sięga 4000 lat p.n.e., kiedy jej antyczna nazwa brzmiała Corasesium. Górująca nad miastem twierdza z Czerwoną Wieżą i murami obronnymi jest niewątpliwie największą atrakcją tego miasta. Alanya rozciąga się wzdłuż plaż, z których najbardziej znana jest plaża Kleopatry, nazwana na cześć królowej Egiptu.
W tym popularnym kurorcie można znaleźć wszystko: malownicze plaże, sklepy, bazary oraz liczne lokale rozrywkowe. Miejscowość polecana jest zwłaszcza ludziom młodym, lubiącym gwar miasta, życie nocne i aktywny wypoczynek.
40 km na zachód od Alanyi położona jest niewielka osada OKURCALAR. Znajduje się tu wiele luksusowych hoteli, które cieszą się dużą popularnością wśród turystów. Turkusowe morze, szeroka plaża i zarys gór na horyzoncie stanowią znakomitą scenerię dla udanego urlopu.
Po dniu spędzonym na piaszczystej plaży w KONAKLI, wieczorem można odwiedzić jedną z tutejszych restauracji lub dyskotek. Zwolennicy rozrywki na większą skalę mogą udać się do oddalonej o 12 km Alanyi.
OBAGOL to niewielka wioska granicząca z Alanyią. Jest doskonałym miejscem dla osób, lubiących bliskość dużego kurortu, jednocześnie ceniących sobie ciszę i spokój.
MAHMUTLAR to mała, cicha osada położona w odległości ok. 14 km na wschód od Alanyi. Podczas wieczornego spaceru wzdłuż plaży można stąd podziwiać przepiękny widok na oświetloną Alanyię.